ماهیان خاویاری دارای قدمتی بیش از 200 میلیون سال هستند که یکی از ابتداییترین انواع ماهیان استخوانی را تشکیل میدهند.
ظاهر ماهیان خاویاری :
این ماهیها صفحات استخوانی قدرتمند، دمهای نامتقارن و کوسهمانند و همچنین، پوزههای بلندی دارند که به آنها در یافتن طعمهها کمک میکند. در ادامه با ما همراه باشید تا با هر یک از انواع ماهیان خاویاری، ویژگیها و نحوه خرید آنها آشنا شوید. همچنین شما میتوانید برای خرید انواع و دیگر محصولات باغی به بخش فروشگاه باغ سمیع مراجعه نمایید.
معرفی انواع ماهیان خاویاری :
ماهیهای خاویاری در کشور ما به عنوان تاسماهیان و در جوامع جهانی، به نام استورژن (Sturgeon) شناخته میشوند. به طور کلی، این ماهیها به دو گونۀ اساسی هوسوها (Huso) و آسیپنسرها (Acipenser) تقسیم میشوند.

فیل ماهی (بلوگا) یا Huso Huso
فیل ماهی یا ماهی بلوگا، از محبوبترین ماهیان دریای خزر است. که به عنوان گونهای از بزرگترین ماهیان شکارچی زمین نیز شناخته میشود. علیرغم اندازۀ بزرگ آن، ماهی بلوگا در واقع موجودی نسبتاً خجالتی است که از تماس با انسانها اجتناب میکند.
خاویار بلوگا از این گونه ماهی خاویاری بدست میآید که طرفداران بسیاری دارد و این نوع خاویار جزء گرانترین خاویارهای جهان است. خاویار این ماهی براساس رنگ، اندازه دانهها، زمان استخراج خاویار و عوامل دیگر، در دسته بندیهای مختلفی از جمله خاویار رویال یا امپریال، درجه یک، درجه دو و … قرار میگیرد.
از جالبترین حقایقی که دربارۀ این ماهی وجود دارد این است که این ماهی، دست کم از 1100 سال پیش از میلاد مسیح، به علت کیفیت بالای خاویار خود شکار میشده است. و نام علمی بلوگا، Huso Huso است. که این کلمه، از واژۀ باستانی آلمانی به معنای «جمجمه» گرفته شده باشد که احتمالاً به سر بزرگ و زرهپوش آن اشاره دارد.
ظاهر ماهی :
مانند بسیاری از گونههای دیگر انواع ماهی خاویاری، بلوگا نیز بدنی دراز و بزرگ، دمی نامتقارن و کوسهمانند و همچنین، پوزهای بلند دارد. رنگ فیلماهی بالغ، سفید، آبی و خاکستری بوده و با وزن 3500 پوندی خود، سومین گونۀ زندۀ ماهیهای استخوانی بزرگ در جهان به شمار میرود.
گوشت ماهی بلوگا، طعمی لذیذ و دلچسب دارد. خاویار این ماهی نیز به عنوان بهترین خاویار در سراسر جهان شناخته میشود. متأسفانه، صید بیرویه همراه با آلودگی آبها و از بین رفتن زیستگاه فیلماهیها، این گونۀ ارزشمند از انواع ماهی خاویاری را به سمت انقراض سوق داده است.

ماهی خاویاری کالوگا یا Huso Dauric
ماهی کالوگا، یکی از بزرگترین انواع ماهی خاویاری درنده است که در حوضۀ رودخانۀ آمور زندگی میکند. خاویار این ماهی همانند بلوگا، بسیار ارزشمند است. به علاوه، گوشت آن نیز به دلیل طعم فوقالعاده دلچسب خود، طرفداران بسیاری در میان علاقهمندان به محصولات غذایی دریایی دارد.

ماهی خاویاری قره برون یا تاسماهی ایران یا Acipenser Persicus
قره برون با نام علمی (Acipenser Persicus)، که در زبان ترکی به معنای بینی سیاه است. یکی از انواع ماهیان خاویاری ایرانی است که به عنوان تاسماهی ایران نیز شناخته میشود. به طور تقریبی، پراکندگی این ماهی در نقاط مختلف دریاچۀ خزر یکسان است. اگرچه تعداد بیشتری از تاسماهی ایرانی در جنوب و جنوب شرق این دریاچه یافت میشود.
تاس ماهی وزنی معادل ۶۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم دارد و طول آن نیز معادل ۱ متر تا بیش از ۲ متر است که در فاصله ۱۲ تا ۱۴ سالگی بالغ میشود.
در صورت مناسب بودن شرایط، قرهبرون برای تخمریزی وارد رودهایی همچون تجن، سفیدرود و گرگانرود میشوند. بیشترین تخمریزی این ماهی خاویاری نیز در فصل بهار انجام میشود.
خاویار تاسماهی ایرانی، به خاویار آسترا معروف بوده و طعمی لذیذ دارد. اگرچه این خاویار از تاسماهیان روسی و شیب نیز به دست میآید. اما گونۀ تاسماهی ایرانی نسبت به نوع روسی، اندازۀ بزرگتری داشته و خاویار آن نیز باکیفیتتر است.

ماهی خاویاری چالباش یا Acipenser GueldenStaedtii
ماهی چالباش از دیگر انواع ماهی خاویاری است. که با نام تاس ماهی روسی معرفی شده است. و از مهمترین گونههای تاس ماهیان در شمال دریاری خزر است که دو نژاد بهاره و پاییزه دارد.
ظاهر ماهی :
این ماهی در فاصله ۱۲ تا ۱۶ سالگی به تخم دهی میرسد و بالغ میشود. میانگین طول بدن ماهیان چالباش نر و ماده به ترتیب ۱۲۵ و ۱۳۴ سانتی متر است. و وزن آن نیز معادل ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم است. از تفاوت ظاهری چالباش و تاس ماهی ایرانی، سر آن است که نوع روسی پوزه کوتاه تری دارد.
حجم خاویاری که از چالباش استخراج می شود رقم نسبتا بالایی بوده و بین ۱ تا ۱۱ کیلوگرم متغیر است. و رنگ آن طلایی میباشد و از نظر ارزش دارای رتبه سوم است.

ماهی خاویاری شیپ یا Acipenser Nudiventris
ماهی شیپ یا تاس ماهی از ماهیان کمیاب و نادر دریای خزر است که به نام «تاسماهی شکمبرهنه» نیز شناخته میشود.
میزان خاویار به دستآمده از ماهی شیپ، حدود 4 درصد از تمامی خاویار استخراجشدۀ حوزۀ جنوبی دریای خزر گزارش شده است. میانگین طول بدن این ماهی برای گونۀ ماده 152 و برای گونۀ نر، 135 سانتیمتر بوده و حدود 13 الی 15 سال زندگی میکند.
در سالیان گذشته، ماهی شیپ در دریای سیاه و دریاچۀ آرال نیز دیده میشد. اما به دلیل صید بیرویه، هماکنون از ماهیهای در حال انقراض محسوب میشود. این ماهی برای تخمریزی، با دیگر تاسماهیها به رودهای کورا، اورال و سفیدرود مهاجرت میکند. بچۀ تاسماهی شکمبرهنه در صورت شرایط مناسب رودخانه، بیش از یک سال در آن باقی مانده و سپس به سمت دریا میرود.

ماهی خاویاری اوزون برون یا سوروگا (Sevruga) یا Acipenser Stellatus
ماهی اوزون برون، یکی دیگر از انواع ماهیهای خاویاری ایران است. استخوانهای این ماهی حین پخت و پز، به راحتی از آن جدا میشوند. بنابراین علاوه بر خاویار سوروگا که از این ماهی تهیه میشود، گوشت آن نیز طرفداران بسیاری دارد. جالب است بدانید که حدود 93 درصد از خاویار جهان، از اوزون برون تأمین میشود.
متأسفانه نامناسب بودن بستر رودخانههای دریاچۀ خزر برای تخمریزی ماهی سوروگا، منجر به کاهش جمعیت این گونه شده است. از این رو افراد زیادی به عرصۀ پرورش این ماهیها روی آوردهاند. به گفتۀ بسیاری از متخصصان ، گوشت ازونبرونهای پرورشی به دلیل برخورداری از میزان کمتر چربی، خواص بیشتری برای بدن دارد.
کلام آخر
ما برای حفظ سلامت ماهیها از انواع آنتیبیوتیکها پرهیز کرده و به جای آن از نمک به عنوان یک ضدعفونی کننده طبیعی استفاده میکنیم. این انتخاب نه تنها به بهبود کیفیت گوشت ماهی کمک میکند، بلکه سبب میشود محصولات ما طعمی منحصر به فرد و سالم داشته باشند.
ما به مشتربان خود این اطمینان را میدهیم که با انتخاب ماهیهای پرورش یافته در باغ سمیع، محصولاتی با بالاترین کیفیت و سلامت را در اختیار خواهند داشت.
اگر قصد خرید گوشت یا خاویار را دارید، میتوانید به فروشگاه اینترنتی باغ سمیع مراجعه کنید.
بدون دیدگاه